Melyik a legjobb kezelés a megnagyobbodott prosztata esetén?

0
859

Az 50 év feletti férfiak körében egyre többen észlelik a prosztata megnagyobbodás kellemetlen tüneteit. Ezek nagymértékben befolyásolhatják a mindennapos életvitelt még abban az esetben is, ha jóindulatú prosztata megnagyobbodás tünetei jelentkeznek.

Panaszok esetén mindenképpen érdemes tenni az ellen, hogy a tünetek rosszabbá váljanak. Ebben az esetben érdemes változtatni az életmódon, illetve felkeresni egy orvost, aki egy ultrahang vizsgálat segítségével tisztázhatja, hogy valóban a prosztata jóindulatú megnagyobbodása áll a vizelési képtelenség hátterében, vagy éppen egy húgyúti fertőzés.

Jellemző azonban, hogy ahogy a férfiak öregszenek, sokan tapasztalják a prosztata megnagyobbodás tüneteit. Általában az első panaszok 40-50 éves kor körül jelentkeznek. Valójában 60 éves korban már a férfiak mintegy 50%-át érinti. A 80 éves korra pedig a prosztata megnagyobbodás előfordulási gyakorisága körülbelül 90%.

EBBEN A CIKKBEN

Mi az a prosztata?

A prosztata egy kis, izmos mirigy a férfi reproduktív rendszerében. A prosztata körülveszi a húgycsövet, és az ondóban lévő folyadék nagy részét termeli. A prosztata izomműködése segít a folyadékot és az ondót a péniszen keresztül hajtani a szexuális csúcspont idején.

A prosztata a húgycsövet, a vizeletet a testből kivezető üreges csövet veszi körül. Ha a prosztata megnagyobbodik, összenyomhatja vagy részben elzárhatja a húgycsövet, ami vizelési problémákhoz vezet. Ennek hatására jellemző, hogy a vizelet nehezen indul, ami számos kellemetlenséget okozhat a férfiak számára a mindennapokban, hiszen akkor is meg kell látogatniuk a toalettet, ha a húgyhólyag teljesen üres.

Sok férfi esetében a prosztata mérete eleinte csak észrevétlenül nagyobbodhat meg. Néha ez tünetekhez és idővel egyéb szövődményekhez vezethetnek, amelyek urológiai problémákat okozhatnak, és akár komolyabb betegség vagy gyulladás is kialakulhat.

Ezért fontos, hogy a tünetek jelentkezése esetén ne hagyjuk annyiban a dolgot, és ne várjuk meg, míg az éjszaka jelentkező vizelési inger, illetve a fájdalom negatív hatással van a mindennapjainkra.

Az abnormálisan nagy méretű prosztata kiváltó okai

A prosztata megnagyobbodásának oka ismeretlen, de úgy gondolják, hogy a férfi öregedésével járó hormonális változásokkal függ össze. A prosztata megnagyobbodás okai között a következőket szokták említeni.

Életkor

A prosztata megnagyobbodásának kockázata az életkor előrehaladtával nő. Sok 50 éves vagy annál idősebb férfinak van megnagyobbodott prosztatája, de nem mindegyiküknél jelentkeznek a tünetek. Néhány férfinak pedig olyan tünetei vannak, amelyek nem zavarják őket, vannak azonban olyanok is, akiknek ez az állapot nagymértékben befolyásolja az életminőségét.

Hormonszintek

A hormonok (ösztrogén és tesztoszteron) egyensúlya a szervezetben az életkor előrehaladtával megváltozik. Ez a prosztata növekedését okozhatja.

Egyéb tényezők

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az elhízott és a cukorbeteg férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakulhat ki prosztatamegnagyobbodás. A rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni a vizelési panaszok kockázatát. Vannak olyan kutatások is, amelyek szerint nagyobb lehet a kockázata a prosztata megnagyobbodásának, ha a családban már volt hasonló betegség.

A prosztata méret megváltoztatásának a tünetei

A legtöbb férfi számára ezek az éjszakai fürdőszobába járások lehetnek a prosztata megnagyobbodásának első jelei. További tünetek lehetnek a vizeletfolyás megindulásának nehézségei, szivárgás vagy csöpögés. Az orvosok szerint a prosztata megnagyobbodása az ősz hajszálakhoz hasonlóan az öregedés természetes velejárója. A baj az, hogy az éjszakai vécézés egyre gyakoribbá válik – végül a nappali rutinba is áttevődik.

Mivel a húgycső beszűkül, a húgyhólyagnak erőteljesebben kell összehúzódnia, hogy a vizeletet a szervezeten átnyomja. Idővel a hólyagizom fokozatosan erősebbé, vastagabbá és túlságosan érzékennyé válhat; akkor is elkezd összehúzódni, amikor kis mennyiségű vizelet van benne, ami gyakori vizelési igényt okoz. Végül a hólyagizom nem tudja legyőzni a szűkült húgycső hatását, így a vizelet a hólyagban marad, és az nem ürül ki teljesen.

A megnagyobbodott prosztata tünetei lehetnek:

 • Gyenge vagy lassú vizeletáramlás
 • A hólyag nem teljes kiürülésének érzése.
 • Nehézség a vizelés megkezdésében
 • Gyakori vizelés
 • Sürgős vizelési inger
 • Éjszakai gyakori felkelés vizelésre
 • Elkezdődő és abbamaradó vizeletürítés
 • Erőlködés a vizeléshez
 • Folyamatos vizeletcsöpögés
 • Újabb vizelési inger percekkel a vizelés befejezése után.

Abban az esetben, ha a húgyhólyagot nem sikerült teljesen kiüríteni, akár húgyúti fertőzések is kialakulhatnak. Idővel egyéb súlyos problémák is kialakulhatnak, beleértve a hólyagköveket, a vizeletben lévő vért, az inkontinenciát és az akut vizelet visszatartást, azaz vizeletürítési képtelenséget. A hirtelen és teljes vizeletürítési képtelenség orvosi vészhelyzetet jelent; azonnal orvoshoz kell fordulnia.

A prosztata megnagyobbodás tüneteinek a kezelése

A prosztata megnagyobbodást kezelni kell, azonban a kezelési mód attól függ, hogy milyen stádiumban van, illetve hogy hogyan befolyásolja a mindennapokat.

A fő kezelések a következők:

 • életmódbeli változtatások
 • gyógyszeres kezelés
 • katéterek
 • műtét és egyéb eljárások
 • Életmódváltás

A prosztata jóindulatú megnagyobbodás kezelése természetes módszerekkel

Az enyhébb tünetek esetén érdemes lehet néhány természetes kezelési módhoz folyamodni, hiszen ezek segíthetnek a tünetek csökkentésében. Ha ezek nem segítenek, akkor viszont érdemes valamilyen gyógyszeres kezelést választani. Erről cikkünkben is szó lesz lentebb.

Igyon kevesebb szénsavas üdítőt, kevesebb alkoholt, koffeint és mesterséges édesítőszert.

A szénsavas italok és az alkoholt, koffeint (például tea, kávé vagy kóla) és mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok irritálhatják a hólyagot, és ronthatják a vizelési panaszokat.

Kevesebb folyadék fogyasztása este

Próbálja meg csökkenteni az este elfogyasztott folyadék mennyiségét, és lefekvés előtt 2 órával ne igyon semmit. Ez segíthet elkerülni az éjszakai felkelést. Győződjön meg róla, hogy a nap korábbi szakaszában is elegendő folyadékot fogyaszt.

Ne felejtse el kiüríteni a hólyagját

Ne feledje, különösen hosszú utazások előtt, vagy amikor tudja, hogy nem fog tudni könnyen elérni egy WC-t, hogy kiürítse a hólyagot, ezzel is megpróbálva elkerülni a tüneteket.

Kettős ürítés

A kettős ürítés azt jelenti, hogy a pisilés befejezése után néhány pillanatot várunk, mielőtt újra megpróbálnánk üríteni. Ez segíthet a hólyag megfelelő kiürítésében. Vigyázzon azonban, hogy ne erőlködjön vagy nyomja.

Gyógyszerek ellenőrzése

Kérdezze meg orvosát, hogy az Ön által szedett gyógyszerek, például az antidepresszánsok vagy a egyéb gyógyszerek nem rontják-e a vizelési panaszait.

Több rost fogyasztása

Fogyasszon több rostot! Ez a gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben található. Ezzel elkerülheti a székrekedést, amely nyomást gyakorolhat a hólyagra, és súlyosbíthatja a megnagyobbodott prosztata tüneteit.

Hólyagtréning

A hólyagtréning egy olyan edzésprogram, amelynek célja, hogy hosszabb ideig bírja pisilés nélkül, és több vizeletet tartson a hólyagjában. Ennek során kap egy célt, például azt, hogy minden pisilés között legalább 2 órát várjon. Jó ötlet egy hólyagtréning táblázatot használni, amelybe minden egyes vizeletürítést és az ürített vizelet mennyiségét feljegyzi.

Orvosi kezelések

Ha az életmódbeli változtatások nem segítenek, vagy nem megfelelőek az Ön számára, gyógyszeres kezelést ajánlhatnak Önnek. Ma már számos gyógyszer elérhető, amely segíthet a prosztata megnagyobbodás tünetei kezelésében. Ezek mindegyike más hatással rendelkezik.

Vagy összezsugorítják a megnagyobbodott prosztatát, vagy megállítják a prosztata sejtnövekedését. Sok férfi esetében a gyógyszerek nagyon hatékonyak lehetnek, sőt attól sem kell tartani, hogy mellékhatások jelentkeznek, ezek ugyanis rendkívül ritkán fordulnak elő.

Ha pedig a gyógyszerek nem segítenek, akkor a kezelőorvos akár műtéti eljárást is ajánlhat. Ezek azonban ma már nem nagy műtétek, egy apró vágás elég, és minimális beavatkozással gyorsan meg lehet szabadulni a kellemetlen tünetektől. Fontos azonban, hogy bármilyen gyógyszeres kezelés előtt mindenképpen konzultáljon egy orvossal, aki személyre szabottan tud segíteni a megfelelő kezelés kiválasztásában.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here