Az artériás hipertónia, azaz a magas vérnyomás kialakulása

0
1371

A magasvérnyomás betegség, azaz a hipertónia a lakosság egy nagy részét érinti. Magas vérnyomásról beszélünk amikor az nyugalmi vérnyomás értéke legalább 140/90 Hgmm, vagy annál magasabb.

A hipertónia egy rendkívül komoly állapot, hiszen számos olyan másodlagos betegség kialakulásához járulhat hozzá, mint a szív- és koszorúér betegségek, valamint más szív és érrendszeri betegségek.

A magas vérnyomás, hipertónia esetén a kockázati tényezők között megtalálható például az elhízás, a dohányzás, a nem megfelelő életmód stb. A jó hír az, hogy ha ezeken változtatunk, akkor a magas vérnyomást is csökkenteni tudjuk.

Fontos azonban, hogy magasvérnyomás betegség esetén időben észrevegyük a tüneteket, és megfelelően kezeljük ezt az állapotot. A magas vérnyomás kezelésére számos lehetőség van. Ebben mindenképpen kérjük orvos segítségét, hiszen a magas vérnyomás esetén a kezelés egy komplex feladat. Ez magában foglalhatja az gyógyszeres kezelés szükségességét, a fizikai aktivitás beiktatását a mindennapokba, az étrend megváltoztatását valamint életmódbeli változásokat is.

EBBEN A CIKKBEN

Mit jelent a magasvérnyomás betegség?

A vérnyomás egyrészt a szív által pumpált vér mennyiségét mutatja meg, másrészt az artériák ellenállásának a mértékét a véráramlással szemben. A vérnyomás magasabb lesz, ha a szív több vért pumpál, illetve ha szűkebbek az artériák.

A vérnyomás értéke két számból áll. A felső szám a szisztolés nyomás, amely a szívveréskor fellépő nyomást méri. Az alsó szám a diasztolés vérnyomás, amely az artériákban uralkodó nyomást méri.

Ha a vérnyomás értéke 120/80 Hgmm-nál alacsonyabb értéket mutat, akkor optimális vérnyomás áll fenn. Normális vérnyomás esetén nincs más teendőnk, mint hogy fenntartsuk ezt az állapotot. Magas vérnyomásról, azaz hipertóniáról beszélünk, ha a vérnyomás 140/90 Hgmm, amelyet általában gyógyszeres kezeléssel csökkentenek.

Ha pedig valakinek a vérnyomása a kettő között van, akkor emelkedett vérnyomás állapotáról beszélünk. Ebben az esetben különösen figyelni kell az életmódra, hiszen az emelkedett vérnyomás a hipertónia előszobája. Napjainkban jellemző, hogy a felnőtt lakosság vagy az emelkedett vérnyomás, vagy pedig a hpyertonia állapotában van.

A vérnyomást aszerint is kategorizálják, hogy van-e valamilyen kiváltó tényezője. Ez alapján a magasvérnyomás betegségnek két típusát ismerjük.

A primer, azaz az elsődleges hipertónia akkor áll fenn, ha a magas vérnyomás hátterében nincs semmilyen kiváltó tényező. A szekunder, azaz másodlagos hipertónia esetén pedig egy másik betegség okozza a tüneteket, és a magas vérnyomást. Ebben az esetben először a kiváltó okot kell kezelni.

A magas vérnyomás kezelése

Magas vérnyomás esetén mindenképpen fontos, hogy tegyünk az állapot megszüntetése érdekében. Szerencsére a magas vérnyomás kezelése számos módon lehetséges. Ehhez azonban szükséges az, hogy a beteg együttműködjön és megfogadja az orvos tanácsait, így a súlyos szövődmények megjelenése is elkerülhető.

Magas vérnyomásra gyógyszeres kezelés, illetve természetes módok is igénybe vehetők illetve ötvözhetők a kezelés során. A magas vérnyomást sok esetben, egy bizonyos gyógyszerek, például a béta receptor blokkolók segítségével csökkentik. A gyógyszerek kiválasztását mindenképpen bízza az orvosra, hiszen ezt mindig megelőzi többféle vizsgálat. Sőt a kezelés során a rendszeres napi otthoni vérnyomásmérés is elengedhetetlen.

Az alábbiakban azonban mutatunk néhány ötletet, amivel Ön is tehet a magas vérnyomás ellen.

Adja le a plusz kilókat és figyeljen a derék körfogatára

A testsúly növekedésével gyakran nő a vérnyomás. A fogyás és az életmódváltás az egyik leghatékonyabb eszköz a vérnyomás szabályozására.

Ha valaki túlsúlyos vagy elhízott, akár kis súlyvesztés is segíthet csökkenteni a vérnyomását. 8-10 kg leadása pedig nemcsak a vérnyomás, de akár a cukorbetegség kezelésében is segíthet.

A kilók leadása mellett általában a derékbőségét is szemmel kell tartania. Ha túl sok súlyt visel a derekán, nagyobb veszélynek teheti ki magát a magas vérnyomás szempontjából.

Fizikai aktivitás

A fizikai aktivitás, azaz heti 3-4 alkalommal legalább 30 perc sport, segíthet csökkenteni a vérnyomást. Az is fontos, hogy következetes legyen, mert ha abbahagyja a testmozgást, a mozgásszegény életmód miatt a vérnyomása ismét emelkedhet.

Táplálkozzon egészségesen

A különböző teljes kiőrlésű gabonafélékben, gyümölcsökben, zöldségekben és alacsony zsírtartalmú tejtermékekben gazdag, telített zsírokat és koleszterint nélkülöző étrend akár 11 Hgmm-rel is csökkentheti a vérnyomását. Érdemes tehát egy olyan étrendet követni, amely megfelel az egészséges táplálkozás alapelveinek.

Csökkentse a nátriumot az étrendjében

Az étrendedben lévő nátrium mennyiségének már kis mértékű csökkentése is javíthatja a szív egészségét, és a hipertóniás tüneteket azzal, hogy akár 8 Hgmm értékkel is alacsonyabb lehet a vérnyomás, ha kevesebb sót fogyasztunk.

Ha valaki csökkenteni szeretné a nátriumot az étrendjében, akkor néhány szempontot érdemes figyelembe venni. Vásárlás során válasszuk például az alacsonyabb nátrium tartalmú ételeket. Az is segíthet, ha kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, illetve főzés során a lehető legkevesebb sót adunk az ételhez.

Csökkentse a stressz mértékét

A krónikus stressz hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz, illetve a vérnyomás emelkedés folyamatához. Sőt, már az alkalmi stressz is a kiváltó tényezők között lehet, különösen akkor, ha valaki a stresszre egészségtelen ételek fogyasztásával, alkoholfogyasztással vagy dohányzással reagál.

A magas vérnyomás tünetei és szövődményei

A magas vérnyomás évekkel a tünetek kialakulása előtt csendben károsíthatja a szervezetet. Okozhat szív-érrendszeri betegséget, veselégtelenséget és még számos más betegséget.

Az alábbiakban áttekintjük, milyen szövődményeket okozhat a kontrollálatlan magas vérnyomás.

Az artériák károsodása

Az egészséges artériák erősek és rugalmasak. Belső burkolatuk sima, így a vér szabadon áramlik, tápanyagokkal és oxigénnel látva el a létfontosságú szerveket és szöveteket.

A magas vérnyomás fokozatosan növeli az artériákban áramló vér nyomását. Ennek következtében előfordulhat, hogy károsulnak és szűkülnek az artériák.

Amikor az étrendjéből származó zsírok a véráramba kerülnek, összegyűlhetnek a sérült artériákban. Végül az artériák fala kevésbé lesz rugalmas, ami korlátozza a vér áramlását az egész testben.

A szív károsodása

A magas vérnyomásnak számos negatív hatása lehet a szívre. Többek között a következő betegségek alakulhatnak ki az eredményeként:

Koszorúér-betegség – A magas vérnyomás által beszűkült és károsodott artériák nehezen látják el vérrel a szívét. Ha a vér nem tud szabadon áramlani a szívéhez, mellkasi fájdalom, szabálytalan szívritmuszavarok vagy szívroham léphet fel.

Megnagyobbodott bal szív. – A magas vérnyomás miatt a szívnek keményebben kell dolgoznia annak érdekében, hogy vért pumpáljon a test többi részébe. Ez a szív bal kamrájának a megnagyobbodását okozhatja. A megvastagodott bal kamra növeli a szívroham, a szívelégtelenség és a hirtelen szívhalál kockázatát.

Szívelégtelenség – Idővel a magas vérnyomás által a szívére gyakorolt terhelés a szívizom gyengüléséhez és kevésbé hatékony működéséhez vezethet. Végül az Ön túlterhelt szíve kezd meghibásodni. A szívroham okozta károsodások tovább súlyosbítják ezt a problémát.

Az agy károsodása

Az agy megfelelő működése az azt tápláló vérellátástól függ. A magas vérnyomás azonban számos problémát okozhat, és akár stroke-hoz is vezethet. A stroke akkor következik be, amikor az agy egy része oxigén- és tápanyaghiányos állapotba kerül, ami az agysejtek elhalását okozza.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése

A szív- és érrendszeri betegségek sokakat érintenek, de kevesen tudnak arról, hogy a magas vérnyomás lehet az egyik oka. Éppen ezért a megelőző kezelés egyik legfontosabb lépése a vérnyomás csökkentése.

Ehhez betegek együttműködése feltétlenül szükséges, a megfelelő étrend és életmód betartása, valamint az orvosi előírások követése. A vérnyomás érték ugyanis csak ebben az esetben lesz alacsonyabb.

A magas vérnyomás kezelése megelőzheti az erek károsodását és a komolyabb betegségek kialakulását. Éppen ezért fontos, hogy minden beteg vegye figyelembe, hogy neki is aktívan kell tennie ezen állapot megszüntetése érdekében.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here