A FODMAP diéta megfelelő az Ön számára – minden, amit tudni kell

0
801

A diéta alacsony FODMAP, népszerűsítette Peter Gibson és Susan Sheperd a Monash Egyetem Melbourn óta 2006, ma már széles körben elfogadott, mint a diéta terápia szenvedő betegek gyomor-bélrendszeri rendellenességek, mint a bél szindróma irritábilis vagy IBS (irritábilis bél szindrómában).

EBBEN A CIKKBEN

Mi az az alacsony FODMAP tartalmú diéta?

Alacsony FODMAP diéta: Mi ez, mint a neve a diéta jelzi, alacsony fodmap étrend ez a táplálkozási rendszer alapja a kizárás a szénhidrátok feltüntetett rövidítés FODMAP alacsony fodmap diétát, amely áll fermentálható Oligo, Di-és Mono-szacharidok és poliolok, azaz, monoszacharidok, diszacharidok, oligoszacharidok és fermentálható poliolok.

Pontosabban, a „fermentáló élelmiszerek” kategóriái, ezért el kell kerülni:

  • Fruktánok: búza, hagyma, fokhagyma, articsóka oligoszacharidok. Testünk hiányzik az emésztéshez használt enzimekből;
  • Galaktánok: oligoszacharidok, amelyek különösen hüvelyesekben találhatók. Túl emésztetlen;
  • Laktóz: diszacharid, amelynek lebontása a galaktóz és a glükóz által viselt laktáz, egy induktív enzim, amely jól kifejeződik a csecsemők, alacsony fodmap tartalmú de ami nem a növekedés során akár a felnőtt szakaszban (attól függően, hogy Etnikai), már nem teszi lehetővé az emésztést;
  • Fuctóz: monoszacharid, amelynek felszívódását a glükóz kíséri. Ha jelen nagy koncentrációban, mint a gyümölcslevek, vagy meghaladja a glükóz, mint néhány gyümölcs-például a mangó vagy fügét, vagy a szívem, fruktóz malabsorbed, rajz vizet a bél lumenébe.

Magas FODMAP tartalmú élelmiszerek

Magas FODMAP tartalmú élelmiszerekA búza az egyik leginkább hozzájárul a FODMAPs bevezetéséhez a napi étrendünkben. Ez azért történik, mert jelentős mennyiséget fogyasztunk belőle, nem azért, mert ez egy különösen koncentrált forrás a FODMAP-ban magas fodmap tartalmú ételek. Annyira, magas fodmap hogy a gabona nagyon kis mennyiségű FODMAP-ot tartalmaz grammonként.

A fokhagyma az egyik legkoncentráltabb FODMAP étrendet forrás valaha magas fodmap tartalmú ételek. A fokhagymában jelen lévő fruktánok mennyisége megváltoztatja, magas fodmap hogy a fokhagyma friss vagy száraz-e. A száraz háromszor annyi gyümölcsfát tartalmaz, mint a friss tehén kecske és juhtej tejtermékek. Bár sok Fodmapot tartalmaz, magas fodmap a fokhagyma kivételes táplálkozási tulajdonságokkal rendelkező élelmiszer marad. Ezért csak azokat kell elkerülni, akik ezt a fajta étrendet követik.

A hagyma egy másik élelmiszer, nagy koncentrációban fruktánok. A fokhagymához hasonlóan a hagymát a világ számos kulináris hagyományában használják ételek készítésére, ezért összetett az élelmiszer megszüntetésének kezelése.

A magas FODMAP tartalmú gyümölcsök a következők gyümölcs alma: alma, sárgabarack, cseresznye, füge, mangó, nektarin, őszibarack, körte, görögdinnye. Engedélyezett gyümölcsök: banán, áfonya grapefruit szőlő kínai kel, kivi, sárgarépa fehérrépa, mész, mandarin kesudió pisztácia, narancs szeder cseresznye, papaya, ananász málna eper, datolya füge, rebarbara, hüvelyesek bab, eper, gyümölcsök alma.

Mindig fontos megismételni, magas fodmap hogy a zöldségek az alapja magas fruktóztartalmú az egészséges táplálkozás, és forrása a gyümölcsök vitaminok, mikrotápanyagok általában tejtermékek tej, rost, ásványi sók. Nem szükséges teljesen leállítani a zöldségek bevitelét. Csak a FODMAP-ban a leggazdagabbat kell kicserélnie az étrendben megengedettre.

A nagy mennyiségű Takarmánytartalmú zöldségek közül a következők: spárga, kelbimbó, cikória levelek csicseriborsó lencse, gombák articsóka spárga brokkoli. Az étrendben megengedett zöldségek közül az alacsony FODMAPs helyett: sárgarépa káposzta karfiol, paradicsom chia mag, cukkini, spenót szőlő kiwi, gomba okra, padlizsán. A hüvelyesek azért híresek, magas fodmap mert gyakran okoznak bélgáztermelést és puffadást. Ez a jelenség legalább részben mennyiségű FODMAP egy mozaikszó jelenlétének köszönhető.

Milyen állapotok esetén lehet nagyon hasznos a FODMAP diéta?

Milyen állapotok esetén lehet nagyon hasznos a FODMAP diétaA FODMAP étrend alapja az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteinek csökkentése és ellensúlyozása, a kinek táplálkozási szakember irányítása alatt a FODMAP-ot tartalmazó mennyiség és ellenőrzése.

A végső cél az, hogy javítsa az ember bél egészségét, hozzon létre egy személyre szabott étrendet, amely lehetővé teszi számára, hogy a legmagasabb minőségű életet éljen. Az elv nagyon hasonlít a gyulladáscsökkentő étrendhez. A táplálkozási egyensúlyhiány elkerülése érdekében a rendszert, amint azt észre fogja venni, szakértőknek kell követniük.

Mi a FODMAP élelmiszer-rendszere? A FODMAP diéta protokollja, amelyet csak orvosi ajánlás után, kinek táplálkozási szakember irányítása alatt kell követni, 3 fázisból áll:

Pontosabban, először folytatjuk a Fodmapokat tartalmazó legtöbb élelmiszer kizárásának kezdeti szakaszát. Ebben a fázisban a cél a bél gyulladásos állapotának a lehető legnagyobb mértékű javítása,valamint az összes vizsgált élelmiszer megközelítésének alaphelyzetbe állítása tej tehén italok. Ez a fázis legfeljebb 2-6 hétig tart rizs, feltétlenül nem szabad improvizálni, de táplálkozási szakember követi, hogy elkerülje a táplálkozási hiányosságokat magvak mandula kesudió, amelyekben könnyen belefuthat.

Ezt követően folytatjuk az első szakaszban kizárt fokozatos és szelektív újbóli bevezetését. A cél az, hogy és a FODMAP diéta anyagok egyedi tolerálhatósági szintjét a mennyiség és a gyakoriság tekintetében képezzük. Ezenkívül arra is szolgál, hogy megértsük, mely rizs és specifikus takarmányok okoznak nagyobb vagy kisebb zavarokat.

Ebben a fázisban nagyon, hogy nyomon kövessük a napi étkezési naplón keresztül az Ön által fogyasztott ételeket és a nap folyamán tapasztalt tüneteket.

Végül, a második fázisban kapott eredmények alapján a táplálkozási szakember személyre szabott étrendet hozhat létre az ember igényeihez és különleges tolerálhatóságához rizs szirup. Ez egy nagyon ingyenes élelmiszer-jelzés; arra szolgál, hogy biztosítsa a diéta gazdag és változatos laktóz, mint lehetséges, de ügyelve arra, hogy a típusú és részei tartalmazó alacsony FODMAP diéta. Ily módon a személy képes lesz a lehető legmagasabb minőségű életet élni.

Hogyan érhetjük el a legjobb eredményeket?

A FODMAP hatékonyságát, mint az IBS állapotának terápiás beavatkozását nehéz felmérni az egyén és a másik közötti táplálkozási, viselkedési és pszichoszociális különbségek széles spektruma miatt.

Általánosságban elmondható, hogy a FODMAP étel nem olyan csodaszer, amely minden szempontból képes az irritábilis bél szindróma gyógyítására, de ez egy olyan étrend, amelynek célja az ilyen állapothoz kapcsolódó tünetek csökkentése alacsony fodmap, valamint az ettől szenvedők életminőségének javítása. Ez szeretet.

A FODMAP hatékonyságát vizsgáló tanulmányok nagyon pozitív eredményeket hoztak, drámai javulást tapasztaltak az átesett emberek több mint 75% – ánál.

Gyakran, miután egy jól tanulmányozott alacsony FODMAP diéta is lehetővé teszi, hogy” oktassák ” a belek, hogy jobban reagál a jelenléte ezeket az anyagokat emésztési szénhidrátok, és növeli a tolerabilitás felé tartalmazó low FODMAP okat, édesítőszerek így élni nagyobb könnyedséggel és nyugalommal.

Néha előfordulhat, például hogy a FODMAP ételeket nem döntő az első alkalommal. Ebben az esetben a táplálkozási szakember alakja még fontosabbá válik, mivel képes az étrend modulálására a személy személyes válaszai alapján alacsony fodmap tej, együttműködésével pedig a legjobb út a jó eredmények eléréséhez.

Kockázatok, mellékhatások

Alapvető fontosságú, hogy a low FODMAP ételeket, mivel korlátozó étrend, különösen az első fázisban, nem improvizálódik önállóan.

Valójában, ha kiegyensúlyozatlan például édesítőszerek és helytelenül állítja be egy olyan személy emésztési, aki nem szakértő a táplálkozási ágazatban, akkor könnyen olyan kockázatokhoz monoszacharidok és mellékhatásokhoz vezethet fodmap ok, amelyek még inkább veszélyeztetnék alacsony fodmap diétát az ember általános egészségét.

Ez azért is igaz, mert az IBS-ben szenvedő emberek tünetei gyakran eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért elengedhetetlen rövid láncú az étkezési megközelítés nagy személyre szabása.

Először is, ez egy általános alacsony rosttartalmú étrend, különösen a csökkentett mennyiségű gabonafélék miatt. Ez a bél mikrobiota bakteriális összetételének módosításához vezethet, ami negatív következményekkel járhat az egészségre nézve.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy egy is ha tapasztalt dietetikus tudja, amelyek különböző típusú rost emésztési, mint FODMAPs, valamint, hogy a probiotikus kiegészítő, tudja, hogy minőségi, alacsony fodmap tartalmú illetve mennyiségi egyensúly ezek az biztosítása érdekében megfelelő rost bevitel alacsony fodmap, hogy megőrizze az egészségét, a bélflóra-mikroorganizmusok.

Ezenkívül a FODMAP, ha nem táplálkozási szakember irányítja, olyan mikrotápanyag-hiányosságok kialakulásához is vezethet tejtermékek, mint a kalcium és a ferr, vagy (vegetáriánusok számára), amelyek negatív következményekkel járnak az egészségre.

Következtetések

Összefoglalva elmondhatjuk, ajánlott hogy a FODMAP terápiás megközelítése minden bizonnyal nagy potenciállal rendelkezik, eredményei pedig a legtöbb embernél érzékelhetőek fodmap ok. Nagyon fontos azonban ismét hangsúlyozni, például hogy ez nem olyan élelmiszer-minta esetén is, amely improvizálható!

Először is, ajánlott a kezelőorvosnak vagy a gasztroenterológusnak, miután kizárta az összes többi kóros állapotot specifikus tesztek és elemzések révén italok víz, azonosítania kell és diagnosztizálnia kell az irritábilis bél szindrómát (IBS).

Ezt követően alatt a jelzés, a dietetikus, a helyzet, a kéz illetve vállalja, hogy együttműködési táplálkozási utat a személy alacsony fodmap, amely az utóbbi, irányítja a szakmai, képes lesz megszerezni mentességet kapcsolatos tünetek a feltétellel crohn betegség, IBS (nem csak , mivel a következménye a bél egészségét, különböző szintű egészségügyi esetben), következésképpen jelentős javulás az életminőség, remélhetőleg végleges jog fenntartva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here