A magas vérnyomás kezelése lehetővé teszi, hogy normális életet éljen, és amennyire csak lehetséges, csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatot. Az egész életen át tartó kezelés és a nyomon követés megakadályozza az olyan szövődményeket, mint a szélütés, az alsó végtagi artéria vagy a krónikus vesebetegség.

A vérnyomás normalizálása

Az artériás magas vérnyomás krónikus egészségügyi probléma, amely ha a higiéniai és diétás intézkedések nem elégségesek, megszakítás nélküli kezelést igényel. A magas vérnyomás kezelésének célja a vérnyomás időbeli normalizálása. A rendszeres ellenőrzések biztosítják a magas vérnyomás megfelelő szabályozását.

Ezekre az ellenőrzésekre az orvosi rendelőben kerül sor. Ebben a helyzetben a normálisnak tekinthető szisztolés vérnyomásnak 130 és 139 mmmHg között kell lennie, a diasztolés vérnyomásnak pedig 90 mmHg alatt kell lennie. De az ellenőrzéseket otthon is elvégezhetjük önméréssel vagy ambuláns vérnyomásméréssel, és a vérnyomásnak 135/85 Hgmm alatt kell lennie.

Egyéb meglévő kardiovaszkuláris kockázati tényezők kezelése és kezelése lehetővé teszi a beteg számára, hogy teljesen normális életet éljen. Magas vérnyomás időseknél. Ha Ön 80 évesnél idősebb, kezelőorvosa magasabb vérnyomást tart (azonban a vérnyomását 150 Hgmm alatt kell tartani). Biztosítani fogja, hogy Ön ne legyen felelős a bukásokért.

A magas vérnyomás szövődményei

A kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt magas vérnyomás csökkenti a várható élettartamot. Valójában a magas vérnyomás kezelésének hiányában az artériák falát folyamatosan rendellenesen magas nyomásnak teszik ki, ami károsítja őket. A tartósabb munkának kitett szív is szenved.

Hosszú időn keresztül ezek az állapotok kedveznek a kardiovaszkuláris szövődmények előfordulásának. A kockázat megnő, ha az illetőnek egyéb betegségei vannak, például cukorbetegség vagy magas koleszterinszint. A magas vérnyomás a vesék működését is befolyásolja.

A stroke, más néven stroke, az agy egy részének működésének megváltozása az artéria eltömődése vagy vérzése után. A magas vérnyomás gyakran oka az artériákban bekövetkező hosszú távú elváltozásoknak.

A stroke sokféle tünettel nyilvánul meg:

  • súlyos szokatlan fejfájás;
  • szédülés, egyensúlyvesztés érzése, hirtelen esés;
  • nehéz beszélni vagy megérteni, amit mondanak neked;
  • a látás hirtelen romlása vagy elvesztése, homályos látás érzése;
  • gyengeség vagy bénulás érzése a végtagban vagy az egész testben.

Agyvérzés következményeket és bizonyos fokú fogyatékosságot hagyhat maga után, de az is lehetséges, hogy a kezdeti megnyilvánulások többé-kevésbé teljesen elmúlnak.

Mi az a tranziens ischaemiás roham (TIA)? Vannak rövid ideig tartó stroke speciális formái, amelyeket átmeneti ischaemiás rohamoknak vagy TIA-knak neveznek. Ez az eset áll fenn, amikor a vér és így az oxigénellátás rövid időre megszakad. Az AIT általában kevesebb mint 24 órán belül visszafejlődik. Miután TIA-t kapott, megnő annak kockázata, hogy a jövőben súlyosabb agyvérzés.

Túlzottan magas vérnyomás (hipertónia) jelenlétében a szívnek rendkívül keményen kell dolgoznia, hogy kellő erővel a vért az artériákon keresztül kényszerítse. Annak érdekében, hogy megbirkózzon a vérnyomás emelésével, amely szembeszáll vele, a szív alkalmazkodik azzal, hogy jobban megerősíti önmagát. Növekszik, növekszik a mérete: hipertrófiás. A szívnek ez a reakciója azonban megzavarja működését.

Hosszú távon a szív már nem tudja ugyanolyan hatékonysággal ellátni szivattyúfunkcióját: akkor szívelégtelenség következik be. A magas vérnyomás az idő múlásával károsítja az érfalat és felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát. . Az obstrukció mértékétől függően a patológiák és a tünetek különbözőek. 

Az angina pectorist (vagy anginát) a részleges elzáródása okozza

A vérellátás elégtelen, és a szívnek nincs oxigénje a normális működéshez.
A mellkasi fájdalom nyilvánul meg, szorító érzéssel. Fizikai megterhelés során, hidegben vagy stresszes helyzetben, de nyugalomban is előfordul. . A szívinfarktust, amelyet általában “szívrohamnak” neveznek, a koszorúér teljes elzáródása okozza egy plakettben lévő vérrög által.

Ez az elzáródás megakadályozza a szívizom egy részének vérellátását, és ezáltal a szív működéséhez szükséges oxigénellátást. Heves fájdalmakat okoz a mellkasban, amelyek feszes benyomást keltenek, mint egy satu. Ez a fájdalom az állkapcsokba és a karokba sugározhat, izzadással és émelygéssel járhat.

Az artériák olyan erek, amelyek különösen érzékenyek az olyan irritáló tényezőkre, mint a dohány, a koleszterin és a magas vérnyomás: merevebbé válnak, falai megvastagodnak és méretük csökken. Ezt a reakciót nevezzük

Az alsó végtagok artériagyulladása a borjú vagy a comb görcsének előfordulásakor nyilvánul meg, amely a gyaloglás során jelentkezik, és amely utat enged az erőfeszítés leállításakor. Ez a görcs azt a tényt tükrözi, hogy a túl merev és keskeny artériában a vérkeringés korlátozott és nehéz. Az oxigénellátás, amelyre az izomnak erőfeszítések során szüksége van, már nem biztosított.

A vesék kiszűrik a vért, megszüntetve azokat a termékeket, amelyekre a szervezetnek nincs szüksége. A magas vérnyomás megzavarja ezt a funkciót. A vesék ekkor engedik át a fehérjét, különösen az albumint, a vizeletben.

Néhány éves magas vérnyomás után veseelégtelenség lép fel. Ez a jelenség folyamatosan növekszik, és rendszeresen megújított veseértékeléssel meg kell akadályozni. A magas vérnyomás károsítja a retinát (retinopathia), ami vaksághoz vezethet. A rendellenességek észleléséhez elengedhetetlen a retina fundus általi rendszeres vizsgálata.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét